Výživou na pigmentové skvrny

Proč se mi dělají? Teď v létě, když chci být krásná mám najednou knír!! Mám fleky kolem očí, už i na rukou. Co se to se mnou děje?

Pravděpodobně ti už 25 před nějakou dobou bylo. Dost možná máš za sebou pár až desítek let užívání antikoncepce. Pokud jsi v dospívání trpěla akné nebo dokonce ekzémem, pokud už jsi zažila porod nebo jsi dokonce ve fázi počátečního klimakteria, tvoje pleť má už dnes slušně naloženo. Do toho stres, starosti o rodinu, práci, děti, nevhodná strava. Prostě klasický kolotoč, který prožívá řada z nás.

Na pleťi se bohužel tyhle faktory projevují naprosto bezohledně. Chceš-li svoji pleť znovu rozzářit, utlumit vlivy již prožitých dní, musíš se zaměřit na svůj životní styl jako celek. Žádný super drahý krém tě nespasí. A na plastickou chirurgii bych příliš nespoléhala. Stačí se podívat na mnoho nezdařených pokusů o mládí u známých celebrit na celém světě. A ty si určitě dopřály péči v řádech statisíců.

Proč pigmentové skvrny vznikají? Příčin je celá řada. Pozánětlivé hyperpigmentace způsobené poraněním kůže, například při holení, po akné, ekzému, popálení, dokonce i po kousnutí hmyzem. Některé léky ovlivňují pigmentaci také. Odstraňování chloupků neodborným způsobem nad horním rtem s sebou přináší rizika poškození pokožky, následkem může být onen pigmentový knír. Hormonální změny se často projeví v celém obličeji. Nejen pigmentový “knír”, ale i “plnovous” Vás může potrápit například po porodu nebo s přicházejícím klimakteriem. Pleť je ztenčená a opotřebená právě na místech, kde byla dříve poraněná a tam je ovlivněná tvorba melaninu (pigmentu). V kůži je tvorba melaninu stimulována především v okamžiku, kdy dojde k poškození DNA. Poškození sluncem: při opalování pokožka díky tomu hnědne. Díky dřívějším poraněním není hnědnutí rovnoměrné, ale dochází ke vzniku skvrn.

Jak na ně? Řešíme je ve dvou rovinách: první je vnější – kosmetickými přípravky a procedurami. Druhá je vnitřní – výživou a doplňky stravy.

Teď létě jsme my kosmetičky v salonech na pigmentové skvrny krátké. Teď v letních měsících je to na Vás, milé klientky. Hlavní rada zní: mazat, mazat, mazat. UV50 a pořád dokola, ráno, v poledne i odpoledne a dokonce i v momentech, kdy sluníčko nesvítí. Nejen bodově na skvrny, ale plošně – především celý obličej, dekolt a hřbety rukou. Dále je nutné se před sluníčkem schovávat, noste klobouky, šiltovky, vždyť jsou krásné. A jaké krémy a séra doporučuji? Především silně hydratující například s kyselinou hyaluronovou a vitamínem E, který je mocný antioxidant bojující s volnými radikály. V létě je úžasná hyaluronová mlha na hydrataci a celkové osvěžení pleti. Tyto produkty mám v nabídce v salonu pro své klientky. Například: Sérum s hyaluronem, již výše zmíněnou mlhu s hyaluronem. Sérum s koncentrovaným vitamínem E. Lehký hydratační krém Sothys Athletics, který se přizpůsobí tónu pleti a ještě má UV faktor, je velmi oblíbený. Silný hydratační krém na noc.

Od podzimu je repertoár pro boj s pigmentovými skvrnami o poznání lepší. Zapojíme séra s vitamínem C, bělící séra zaměřená přímo na pigmentové skvrny a můžeme využít procedur, jako jsou dermapen či chemický peeling. O chemickém peelingu si můžete také přečíst v jednom z mých článků a také mrknout na krátké video. Tyto procedury mezi sebou můžeme efektivně kombinovat dle stavu pleti klientky. Také je potřeba si říct, že taková péče je na několik aplikací, někdy i dvě zimní období. V domácí péči přibudou silné masky, séra a krémy podporující vybělení a sjednocení pleti s vitamínem C, mandlovou kyselinou s mořským narcisem, glykolovou kyselinou. U všech produktů a procedur je třeba dbát na ochranu před UV zářením i v zimě a je důležité dodržovat jejich používání. Některé jsou vhodné pouze na noc. Ale s tím Vám Vaše kosmetička ráda pomůže.

Co dobrého si dát, aby pleť byla krásná a předešly jste pigmentacím? Předně je potřeba zmínit, že tělu chybí určité vitamíny, minerály a antioxidanty, proto má sklon se chovat tímto nežádoucím způsobem. Samozřejmostí je správný pitný režim a spánek, ale to je téma jiného článku. Pokožka pro svoji krásu a jas potřebuje vitamíny A, C a E. Vitamín A přispívá k omlazení pleti, vitamín C vede k projasnění a správné tvorbě kolagenu a vitamín E je antioxidant, který pokožku zkllidňuje. Selen, zinek, vápník či křemík chrání pokožku před oxidativním stresem, který způsobují výše uvedené příčiny tvorby pigmentových skvrn.

Kde tyhle vitamíny a minerály najdeme? Provitamín A nebo-li beta-karoten, který napravuje škody v hlubších vrstvách pokožky najdeme v oranžových a žlutých potravinách jako je mrkev, paprika, rajčata, mango a batáty. Vitamín E se vyskytuje v rostlinných olejích, například řepkový, slunenčnicový nebo olivový. Výborným zdrojem jsou také ořechy a semínka, a také pšeničné klíčky – najdete je v cereáliích. Vitamín D v avokádu a banánech. Bohatým zdrojem vápníku je mák, ořechy a zelená zelenina, chia semínka nebo tofu. Železo obsahuje brokolice, čočka a další luštěniny, špenát, sezam. Neméně důležité jsou omega 3 mastné kyseliny. Ty jsou obsaženy především ve lněném semínku, oleji a dýňovém semínku či ořeších. Ten je vhodný užívat i v doplňcích stravy. Vitamín B12 můžete doplnil například kysaným zelím, miso pastou, tempehem, mořskými řasami, kvasnicemi a obilnými klíčky. Naprosto úžasné pro pokožku jsou fazole adzuki, které patří k nejlépe stravitelným luštěninám. Skvěle útočí na jemné vrásky díky širokému spektru esenciálních aminokyselin. Pohanka je také velký pomocník pro pleť, protože obsahuje rutin, který s vitamínem C zvyšuje pružnost kapilár a pomáhá od červených žilek.

Neméně důležité je v létě nutno myslet na změny stravy, které přináší sezónní chování – grilovačky, párty, oslavy či prosté posedávání na zahrádkách restaurací. Zvýšená konzumace alkoholu a nezdravých potravin způsobuje vyšší zanesení organismu a vyšší nároky na naše detoxikační orgány – játra a ledviny. I jejich nedostatečná funkce ovlivňuje stav pleti. Skvrny či hnědé kruhy pod očima. Myslete proto také na doplňky, které pomáhají orgánům k jejich správné funkci. Například ostropestřec mariánský.

Proto se v létě zaměřte na zeleninové saláty, udělejte si guacamole, dejte si semínka, oříšky, čerstvé ovoce, kupte nebo upečte celozrnné pečivo, jezte celozrnné výrobky – rýži, těstoviny a dodržujte pitný režim v podobě čisté vody.

Další tipy ve formě receptů a to nejlepší o různých skvělých potravinách najdete na Instagramu a Facebooku @moje_telo_je_ferrari.

Těším se na Vás,

Vaše Efa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *