Stres, záněty, stárnutí a MINDFULNESS!?

Jste často nemocní? Máte rýmu? Máte často chřipky, angíny? Nebo dokonce i dlouhodobé autoimunitní onemocnění či civilizační chorobu nebo snad i deprese? 

Často je v počátku všech onemocnění stres. Ten malý neviditelný zákeřný vrah zdraví. Hlavními faktory, které mohou spustit stresovou reakci, jsou nejistota, nedostatek informací, ztráta kontroly a pocit bezmoci. Pocit bezmoci ohrožuje zdraví. Potlačování emocí, jako je hněv nebo strádání negativně ovlivňuje hormonální rovnováhu, stav imunity, fungování trávicího traktu a kůži. 

Stres a záněty jsou příčinou rychlejšího stárnutí těla. Jak snížit tuto rychlost? Je dokázáno, že pravidelné cvičení, kvalitní spánek zpomaluje tuto rychlost. Také je velmi důležitý faktor ve výživě. Omega 3 mastné kyseliny a antioxidanty mají významný vliv na snížení zánětů v těle. Ze studií vyplynulo, že soustředění na bdělou pozornost (mindfulness) výrazně působí na zpomalení stárnutí, zlepšuje i hladinu markerů zánětu. 

Co to vlastně mindfulness je? Schopnost záměrně věnovat pozornost tomu, co se děje v přítomném okamžiku, a to bez posuzování, hodnocení a očekávání. (Wikipedie)

Mindfulness má prokázaný pozitivní vliv na prevenci nejen duševních, ale i tělesných onemocnění. Díky snížení hladiny stresového hormonu kortizolu předejdete ukládání viscerálního tuku, dosáhnete zlepšení imunity, zlepšení elasticity pokožky, zlepší se i spánek a má vliv na reprodukční systém. O kortizolu by to bylo na samostatný dlouhý článek. 

Pro zachování pevného zdraví je tedy potřeba se snažit o rovnováhu ve všech životních tématech. Mnohdy to není zcela jednoduché. Proto je velmi důležité začít právě se soustředěním se na přítomnost. V dnešní moderní době jsou i různé aplikace na chytrých hodinkách nebo v telefonech, které Vám tuto maličkost pomohou zavést do života na běžné denní bázi. Není třeba se hned hrnout na hodinové meditace, když žijete rychlým stresovým životem. Začněte pěkně zvolna a pomalu. Minutu pravidelně v rytmu dýcháte a soustředíte se pouze na tento jediný úkon. Žádné jiné myšlenky. 

Celkově se potom naučíte “vypnout” a koncentrovat se. Odpoutat se od stresu, od aktuální intenzivní situace a srovnat si myšlenky. Nejen Vaše srdce Vám bude vděčné. Chcete-li se cítit lépe každý den, nezapomeňte nejlépe večer před spaním, věnovat minutku této krátké technice. 

A jak to mám já? Každý den jdu ven, obklopená zelenou krásnou přírodou (v zimě tou sněhovou, namrzlou nebo jen chladivou), zahledím se do dálky a jen tak zhluboka dýchám a myslím na “NIC”. Příliv pozitivní energie na sebe nenechá dlouho čekat.

Přeji i Vám, abyste rychle našli svůj mindfulness rituál a zařadili jej do své denní rutiny.

Vaše Efa

PS: pamatujete, jak jste jako děti pozorovali mraky a přirovnávali je zvířatům a různým věcem? Zkuste to i dnes a napište mi, co jste krásného viděli.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *