Mák, elixír mládí

Maličká semínka = velikánský pomocník. Pojďte se projíst ke zdraví, mladistvé pleti a kráse.

Druhů máku existují desítky, ale řeč je o tom, který je u nás běžně k dostání v obchodech nebo si jej můžeme vypěstovat doma. Mák setý. Jeho semena obsahují zhruba 18% bílkovin a 28% sacharidů. Téměř polovinu složení pak zabírá tuk, z toho na nasycené mastné kyseliny připadá 4,5 %, z nenasycených převládají omega-6 mastné kyseliny.

Pozor, má vysokou energetickou hodnotu 525 KCal / 100 g. Proto jej ráda kombinuji s čekankovým sirupem namísto cukru.

Mák má velmi vysoký obsah vápníku (1 438 mg na 100 gramů). Tím se mák vyšvihl na první příčky všech plodin. Velmi důležitým prvkem obsaženým v máku pro naše zdraví je zinek, minerál, který podporuje strukturu bílkovin a tvorbu nových buněk. Tento minerál podporuje imunitní systém a neurologický vývoj. Mák je i zdrojem mědi, která pomáhá tělu produkovat červené krvinky, posiluje vazy a kosti. Dále vyniká obsahem dalších látek: fosfor, sodík, draslík a hořčík, z vitaminů pak B1, B2 a E.

 Zdroj: https://zdravezdravi.cz/zdrava-vyziva/mak-ucinky-na-zdravi

Tato kombinace minerálů a vitamínů je vysoce prospěšná i naší pleťi. Vitamín E, jak je obecně známo, je silný antioxidant. Má blahodárný vliv na kvalitu pleti – zpomaluje její stárnutí, pomáhá proti vypadávání vlasů a zvyšuje kvalitu nehtů.

Mák má díky svému vysokému podílu esenciálních mastných kyselin schopnost snižovat „špatný“ cholesterol.

Mák můžeme nejen jíst. Skvělé jsou pleťové masky!! Na hydrataci pokožky smíchaný s mlékem a medem (rozmixovaný), na ekzémy smíchaný s mlékem a limetkovou šťávou (rozmixovaný) anebo pleťový peeling smíchaný mák s tvarohem (pozor! není vhodný na pleť s viditelnými žilkami).

Uvítám Vaše tipy, triky, zkušenosti při použití máku ať už v péči o pleť nebo recepty – především ty zdravé.

Pro Vás ve FB skupině Fit&Beauty přidávám jeden low carb super tip na „těstoviny“ s mákem (bez lepku, bez mouky, bez cukru) a jeden na zdravé mlsání (nejen mlsání – aneb večer chutná a ráno pomáhá). Foťte svoje dobrůtky, přidávejte recepty, komentáře, dotazy, postřehy.

Vaše Efa

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *