Mám se ráda

V současné době se velmi často hovoří o tom, zda se má člověk rád – opravdu rád. Ale co to znamená? Kde je hranice mezi egoismem a sebeláskou v dobrém smyslu slova? Můj pohled na věc je poněkud širšího rozměru, ale zde uvádím především sebelásku ve formě péče o sebe sama a dopřávání si toho nejlepšího pro vlastní zdraví.

Znám spoustu žen, dívek, vážených paní, dam a s mnohými udržuji kontakt více osobní. Navštěvujeme se. A proto si občas nahlédneme do svých kuchyní i koupelen. Vidíme přípravky, které používáme a bavíme se o nich. Doporučujeme si navzájem ty dobré a v dobré víře, že jsou kvalitní. Tomu se říká „referenční marketing“. A funguje 🙂 dokonce tak dobře, že se mnohdy do našich rukou dostane i nesprávný výrobek. To se stane především z neznalosti, kterou silně podporuje nechuť číst a zkoumat složení. Ty názvy jsou velmi odrazující i pro mě.

Děkuji své kamarádce Lence, že mě doslova ukecala, abych jela na kosmeticko-dermální kongres. Byl mi velikým přínosem a z probíraných témat mě nejvíce zaujalo téma „Složky obsažené v kosmetických produktech…jak poznat ty správné?“. Přednášející Ing. Vít Syrový je odborník na slovo vzatý. Ve své knize Tajemství kosmetiky uvádí rozsáhlý soupis látek používaných v kosmetice. Tyto ingredience hodnotí jako ve škole – od jedničky po pětku. Pro jednodušší srozumitelnost složky barevně odlišuje: jedničku označuje tmavě zelenou (výborná), dvojku světle zelenou (velmi dobrá), trojku žlutou (občas ještě přijatelná), čtverku oranžovou (špatná) a pětku červenou (nepřijatelná). Složky s nejvyšším obsahem jsou vždy uváděny na začátku seznamu složení.

Přípravky, které obsahují oranžové a červené složky mají nepříznivý účinek pro člověka. Jsou toxické, některé rakovinotvorné. První tři jsou svým složením pro člověka vhodné a přijatelné.

Bohužel v dnešní době se kdekterý výrobek honosí pojmem PŘÍRODNÍ. Tento pojem může být zavádějící. Obsah přírodních složek může být v takovém přípravku i zcela zanedbatelný. To je smutné.

A protože se mám ráda, tak jsem se v duchu zeptala: „Které tři přípravky, my ženy, používáme nejčastěji?“ Několikrát denně si čistíme zuby, sprchujeme se a dbáme na to, abysme byly čisté a voňavé. Mnou vybrané přípravky jsou: pasta na zuby, mycí gel pro intimní hygienu ženy a deodorant. Vybrala jsem je zcela záměrně. Jen se zamyslete, kolik z té zubní pasty za život sníme, ačkoliv si ústa vyplachujeme a pastu cíleně nepolykáme? Kolikrát máme odřené dásně a problém typu aft, opar apod.? Jak často používáme kosmetiku pro intimní hygienu, která je v přímém kontaktu s bránou do našeho těla? Navíc často tuto kosmetiku používáme i k úpravě našich intimních partií a pokožka narušená ostrou žiletkou je přímým vstupem pro látky obsažené v kosmetice. Totéž platí i u deodorantů.

Ještě večer po návratu z kongresu jsem se rozhodla udělat si jasno a pořádek v těchto třech výrobcích. Samozřejmě jsem zjistila, že úkol je poněkud náročnější 🙂 Uvádím zde zcela konkrétní výrobky, protože je znám nejen z vlastní koupelny, ale i z koupelen svých kamarádek. Jejich složení je volně přístupné na internetu a ve většině případů i na obalech výrobků. Pro přehlednost označuji barevně dle Ing. Syrového jednotlivé položky. Položku aroma,  kde není specifikováno, o jaký konkrétní druh se jedná, jsem neoznačila barvou, neboť není průkazné, co obsahuje.

Prvním přípravkem je zubní pasta.

Ta, kterou používám, je od firmy AKUNA. Děkuji Jiřince, která mi ji darovala. Složení: Aqua, Hydrogenated Starch Hydrolysate, Hydrated Silica, Dicalcium Phosphate Dihydrate, Glycerin, Lauryl Glucoside, Cellulose Gum, Xylitol, Salvia Officinalis Extract, Alcohol, Sodium Cocoyl Glutamate, Agrimonia Eupatoria Extract, Mentha Piperita Extract, Eugenia Caryophyllus Bud Extract, Equisetum Arvense Extract, Aroma, Menthol, Potassium Sorbate, Sodium Benzoate, Stevia Rebaudiana Extract, Cinnamomum Zeylanicum Bark Extract, Sodium Chloride, Isopropyl Alcohol, Limonene, Sodium Glycolate.

Běžně dostupná pasta na zuby známá z různých médií doporučovaných zubními lékaři je například Zendium. Jedna z dražších zubních past, což spotřebitele svádí k myšlence, že musí být zaručeně lepší, když za ni tolik zaplatí. Složení: Aqua, Hydrated Silica, Sorbitol, Glycerin, Steareth-30, Xanthan Gum, Aroma, Garrageenan, Disodium Phosphate, Sodium Fluoride, Amyloglucosidase, Citric Acid, Zinc Gluconate, Sodium Benzoate, Glucose Oxidase, Sodium Saccharin, Lysozyme, Potassium Thiocyanate, Colostrum, Lactoferrin, Lactoperoxidase, CI77891.

A poslední často doporučovaná zubní pasta Sensodyne Extra Whitening ve složení: Aqua, Hydrated silica, Sorbitol, Glycerin, Pentasodium triphosphate, Potassium nitrate, PEG-6, Alumina, Aroma, Titanium dioxide, Sodium methyl cocoyl taurate, Cocamidopropyl betaine, Xanthan gum, Sodium hydroxide, Sodium saccharin, Sodium fluoride, Obsahuje fluorid sodný 0,315% w/w (1450 ppm F).

Pěkný článek na téma zubních past uvádí Eva Sovová (https://www.evasovova.cz/portfolio/zubni-pasty-jejich-nekvalita/).

Druhým výrobkem k prozkoumání je přípravek pro intimní hygienu ženy.

Organyc Gel pro intimní hygienu BIO ve složení: Voda, coco-glucoside, sodium coco-sulfát, glyceryl oleate, glycerín, BIO extrakt z květů heřmánku pravého (Chamomilla recutita matricaria), BIO extrakt z květů měsíčku lékařského (Calendula officinalis), BIO šťáva z listů Aloe (Aloe vera), BIO extrakt z květů chrpy (Centaurea cyanus), olej z rmence sličného neboli římského heřmánku (Anthemis nobilis), limonen, benzyl alkohol, benzoát sodný, potassium sorbate, kyselina citrónová, sůl.

Velmi oblíbený produkt Jemný gel pro intimní hygienu TianDe ve složení: aqua, sodium laureth sulfatesodium chlorideglycerin, ureacocamide DEA (MOŽNÁ KARCINOGENITA – pozn. autora)cocamidopropyl betaine,   lactic acid, PEG – 400aloe barbadensis extractsalvia officinalis leaf extract, chamomilla racutita flower extract, mela leuca alternifolia leaf oil, parfum, benzyl alcohol, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone (je neurotoxický a může takový být i pro vyvýjející se plod – pozn. autora), collidal silver.

Často vídaným produktem je i Chilli Intima Fresh gel pro intimní hygienu ve složení: Aqua, Sodium laureth sulfate, Cocamidopropyl betaine, Sodium chloride, PEG-40 hydrogenated castor oil, Menthol, Lactic acid, Triclosan (škodlivý konzervant – je klasifikován EPA jako pravděpodobný karcinogen – pozn. autora), Parfum, Citronellyl methylcrotonate, DMDM hydantoin, CI 19140, CI 42051.

Posledními produkty v hledáčku jsou deodoranty.

Jafra jemný antiperspirant deodorant roll-on, jehož složení lze zjistit pouze na lahvičce a v mizerné čitelnosti: Aqua, Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex Glycine (možné zánětlivé reakce – pozn. autora), Cyclomethicone, Steareth-2, PPG-15 Stearyl Ether, Ceteth-20, Fragrance/Parfum, Phenoxyethanol, Methylparaben, Ethylparaben. Propylparaben, Butylparaben, Amyl Cinnamal, Benzyl Alcohol, Benzyl Salicilate, Coumarin, Eugenol, Geraniol, Hydroxycitronellal, Benzyl Benzoate, Citronellol, Butylphenyl Methypropional, Limonene, Linalool, Alpha-Isomethyl Ionone, Evernia prunastri (oak moss) Extract.

Natural Veil Cristal Přírodní deodorand TianDe – 100 % se skládá z horninového sopečného minerálu alunite = potassium alum (může být mírně dráždivý – pozn. autora).

Posledním produktem je kuličkový antiperspirant Dove Invisible Dry ve složení: Aqua, Aluminum Zirconium Pentachlorohydrate, Glycerin, Helianthus Annuus Seed Oil, Steareth-2, Parfum, Steareth-20, Tocopheryl Acetate, Citric acid, Potassium lactate, Alpha-Isomethyl Ionone, Benzyl alcohol, Benzyl Salicylate, Butylphenyl Methylpropional, Cinnamyl Alcohol, Citronellol, Geraniol, Hexyl Cinnamal, Hydroxycitronellal, Limonene, Linalool.

Závěrem lze říci, že chemie je téměř všude a jsme nuceny hledat a zajímat se, aby jsme mohly dostát významu tvrzení, že se máme rády. Přípravky, které obsahují oranžové a červené složky jsou pro nás nevhodné. Mohou způsobovat řadu reakcí i napomáhat vzniku vážných onemocnění. Je důležité se zamyslet, co používáme každý den a je-li to pro nás opravdu tak dobré, jak hlásá reklama v televizi podpořená „lékařem“, jak úžasná jsou doporučení z internetových videjí, kolik dokáží slova kamarádky…

A co vy, milé dámy? Jak moc se máte rády? Také vás některé složky překvapily? Prosím vás tímto o sdílení článku, jelikož považuji za svoji povinnost se podělit o důležité informace vedoucí ke zdravému životnímu stylu.

Velmi Vám děkuji za přečtení, rozšiřování obzorů a důvěru.

Vaše Efa

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *